Αρχική Σελίδα \ Παθήσεις \ Επανορθωτική Δερματολογία \ Μέλασμα - Πανάδες
 • Μέλασμα - Πανάδες

  Τι  είναι; 

  Οι πανάδες (στην ιατρική ορολογία= Μέλασμα) είναι βλάβες του δέρματος μεγαλύτερης έκτασης και πιο ανοιχτόχρωμες σε σχέση με τις κηλίδες, με ασαφή συνήθως όρια και καφέ ή καφε-κίτρινη χροιά.
  Στις περισσότερες περιπτώσεις είναι επιδερμικές( όχι βαθιές) βλάβες, και οφείλονται στην αύξηση των μελανινοκυττάρων και την δράση συγκεκριμένων ενζύμων.

  Που οφείλονται;

  Ένας σημαντικός παράγοντας εμφάνισης είναι  η UV ακτινοβολία, γιαυτό είναι ιδιαίτερα συχνό το πρόβλημα σε περιοχές με μεγάλη ηλιοφάνεια.
  Στις γυναίκες, σημαντικό ρόλο "παίζει" και το ορμονικό περιβάλλον (π.χ. ορμονικές αλλαγές κατά την εγκυμοσύνη), με τελικό αποτέλεσμα την αυξημένη δραστηριότητα των μελανινοκυττάρων, και την εμφάνιση των χαρακτηριστικών δυσχρωμιών στο πρόσωπο.

  Πως αντιμετωπίζονται;

  Η αντιμετώπιση του μελάσματος(πανάδων), δεν είναι εύκολη υπόθεση Συχνά χρειάζεται μακροχρόνια, συνδυαστική εφαρμογή θεραπευτικών επιλογών, για να υπάρξει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.
  Οι Ειδικές λευκαντικές αγωγές, τα Ιατρικά peelings, και η Μικροδερμοαπόξεση (Microdermabration) είναι κύριοι τρόποι αντιμετώπισης, ενώ εξειδικευμένα Lasers μπορεί να χρησιμοποιηθούν, σε ειδικές περιπτώσεις.

  Θα πρέπει να τονίσουμε την ανάγκη για συνεχή αντιηλιακή προστασία.

  Έχουμε στην διάθεσή μας όλη τη γκάμα των πλέον σύγχρονων θεραπευτικών μεθόδων, ώστε να επιλέγουμε -κατά περίπτωση- την πλέον κατάλληλη, για την βέλτιστη αντιμετώπιση του δύσκολου αυτού προβλήματος.