Αρχική Σελίδα \ Παθήσεις \ Παθήσεις Δέρματος \ Ακμή
 • Ακμή


  Η ακμή είναι η νόσος της εφηβικής ηλικίας και χαρακτηρίζεται από φλεγμονή των σμηγματογόνων αδένων. 
  Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται αυξημένη συχνότητα και στους ενήλικες.
  Το εξάνθημα είναι πολύμορφο αποτελούμενο από φαγέσωρες, βλατίδες, φλύκταινες, οζίδια, κύστεις, ουλές και μπορεί να συνοδεύεται από σμηγματόρροια.

  Εμφανίζεται συχνότερα στις ενήλικες γυναίκες από ότι στους ενήλικες άνδρες, και παρόλο που δεν σχετίζεται με σοβαρά προβλήματα και επιπλοκές, μπορεί να έχει σημαντικές ψυχοκοινωνικές συνέπειες στους πάσχοντες. Σε αντίθεση με ότι πιστεύαμε στο παρελθόν, η ακμή δεν προκαλείται από κακή διατροφή ή λιπαρές τροφές.

  Η νόσος εντοπίζεται σε περιοχές πλούσιες σε σμηγματογόνους αδένες και προσβάλλει κυρίως έφηβους ενώ υποχωρεί βαθμιαίως στην ενήλικη ζωή.
   
  Η ακμή αναπτύσσεται όταν οι σμηγματογόνοι αδένες παράγουν υπερβολικό σμήγμα. Αυτό συνδυάζεται με την υπερπαραγωγή κερατινοκυττάρων στα τοιχώματα των αδένων που φράζουν τους πόρους τους προς την επιφάνεια του δέρματος.
  Τα βακτηρίδια που βρίσκονται στο δέρμα αναπτύσσονται στους φραγμένους πόρους προκαλώντας την αντίδραση του δέρματος, που μεταφράζεται σε φλεγμονή, την οποία ονομάζουμε ακμή.

  Η αντιμετώπιση της ακμής γίνεται είτε με συστηματική αγωγή είτε μόνο με τοπική αγωγή είτε με συνδυασμό των δυο. Εφαρμόζουμε ακόμη ειδικά laser όπως το smooth beam και το fractional laser αναλόγως του τύπου της ακμής που έχουμε να αντιμετωπίσουμε. Ακόμη, ειδικά peelings κατά τη διάρκεια της αγωγής βοηθούν σημαντικά στην εξέλιξη της νόσου.